Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_19468

Sójové omáčky- jedno z nejstarších koření na světě a jejich široké využití

Každý z nás zná sójovou omáčku nejčastěji jako dochucovací přísadu nebo zvýrazňovač chuti. Pro nikoho jistě není ani žádnou novinkou, že omáčka pochází z Číny a nejčastěji se s ní tedy setkáme v asijské kuchyni. Napadlo Vás však někdy, jak se tato hojně využívaná omáčka vyrábí? Nebo jaké existují druhy sójových omáček a k čemu se při vaření hodí? Pojďme se na to společně podívat!

Výroba tradiční sójové omáčky se od průmyslových velmi liší

Historie sójových omáček sahá až do období před naším letopočtem a patří k nejstarším kořením na světě. Vyrábí se dvěma způsoby, přičemž tradiční sójová omáčka vzniká fermentací a průmyslově vyráběná sójová omáčka se vyrábí chemickou hydrolýzou.  

Podle tradičního způsobu výroby se rozdrtí sójové boby a pražená pšenice a směs se smíchá s vodou. Poté se do směsi přidá opět voda a sůl a nechá se zrát ve fermentační nádrži 5-8 měsíců. Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky a směs se tak stává trvanlivější a bohatší na chutě a vůně. 

Sójové omáčky vhodné pro dochucení masa, zeleniny  či salátů 

Mezi nejoblíbenější a nejčastěji využívané sójové omáčky patří omáčka světlá, tmavá, houbová a bezlepková. Světlá omáčka nachází své využití při dochucování světlého masa jako je kuřecí či krůtí. Její konzistence je řidší a je proto vhodná i k dochucení salátů či polévek. Tmavá sójová omáčka je oproti omáčce světlé hustší a přilnavější a vyznačuje se jemnější příchutí. Jejím účelem je spíše barva, nežli chuť a často se využívá k dochucení a dobarvení tmavého masa a divočiny. Houbová sójová omáčka dodává pokrmům zemitou a houbovou chuť a hodí se nejen k dochucení houbových jídel. Přidat na chuti s ní můžete masům, tofu, rybám nebo zelenině. Sójová omáčka bezlepková je vyrobena bez pšenice. Přesto podléhá přirozenému procesu kvašení a její chuť není nijak omezena.

Zdroj foto: Fwtandoori.cz, Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Generální partner portálu:

    

Partneři portálu:


 

        

 

 

Další portály mediální skupiny HMG:

      

     CELEBRITYHOUSE.cz

 

PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist